Effectieve Micro-organismen
Zonder micro-organismen zou onze planeet geen leefbare biosfeer hebben.
Dankzij micro-organismen is het leven in zijn huidige vorm mogelijk.
Ze hebben de oorspronkelijk vijandige atmosfeer van onze planeet met de levensnoodzakelijke zuurstof verrijkt.
Ook vandaag de dag zijn de micro-organismen nog medeverantwoordelijk voor het in standhouden van de cycli in de natuur en een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Zelfs de mens wist de micro-organismen reeds duizenden jaren geleden al te gebruiken, als wist hij niet dat deze zeer kleine levende wezens erachter zitten. Levens- en genotmiddelen, zoals kaas, yoghurt, gebak, bier of zuurkool, zijn zonder micro-organismen ondenkbaar. Maar ook meer recent leveren ze een belangrijke bijdrage. Zo worden ze onder andere gebruikt voor de productie van antibiotica of biogas. Maar wat zijn Effectieve Micro-organismen precies? Effectieve Micro-organismen – ook wel EM genoemd -, zijn een speciale mengeling van Micro-organismen die regeneratieve processen ondersteunen en rottingsprocessen onderdrukken. Deze mengeling werd ongeveer 45 jaar geleden ontwikkeld op het Japanse eiland Okinawa.
De belangrijkste micro-organismen in EM zijn melkzuurbacteriën, verschillende gistsoorten en fotosynthetische bacteriën. Alle micro-organismen worden ter plekke in de natuur verzameld en speciaal gekweekt. Natuurlijk, niet genetisch gemodificeerd. De EM effectieve micro-organismen zorgen ervoor dat de regeneratieve micro-organismen in de microbiële omgeving overheersend zijn. Hierdoor wordt een milieu gecreëerd, waarin de micro-organismen door fermentatie, een positieve invloed hebben op de groei en de kwaliteit van planten en de vruchtbaarheid van de bodem. Fermentatieve afbraak wordt gestimuleerd en rottingsprocessen gestopt. Een bodem waarin regeneratieve micro-organismen overheersen, kan voor optimale resultaten zorgen, ziektes onderdrukken en kwalitatief hoogwaardige producten opleveren. Het gebruik van EM valt zowel in de conventionele landbouw, als ook in de biologische landbouw in goede aarde.
Omdat EM vooral werkzaam zijn in een anaerobe omgeving, zijn ze bijzonder geschikt om problemen zoals rotting, stankoverlast en slibvorming tegen te gaan.
Daarnaast draagt EM in vijvers, biotopen en viswateren enorm bij tot verbetering van de waterkwaliteit en zorgt het voor de afbraak van slib. Die micro-organismen in EM zijn in staat om rottingsprocessen, die ontstaan door afzetting van organisch materiaal, zoals bladeren, algen, pollen, zaden, visvoer etc. om te zetten. De waterkwaliteit wordt hierdoor geoptimaliseerd en er ontstaat een uitstekend milieu op vis te kweken.