Hoe werkt het spijsverteringsstelsel van een paard?

Paardeneigenaren beginnen zich gelukkig steeds meer te realiseren dat de gezondheid van hun paard negatief wordt beïnvloed door “kant en klaar” paardenvoer, die zetmeel (uit granen) en suiker bevat, te vergelijken met fastfood en aangevuld met eenzijdig ruwvoer. Een paard heeft maar een kleine maag (10-20 liter) en is gemaakt om de hele dag kleine hoeveelheden vezelrijke laagwaardige grassen, kruiden en takjes te eten. Een paard heeft een gecombineerd spijsverteringsstelsel. In de maag en de dunne darm (20 meter lang), worden door middel van enzymen de koolhydraten(suiker en zetmeel), de eiwitten en vetten afgebroken en met de mineralen en vitaminen opgenomen in het bloed. In de blinde darm worden door middel van fermentatie door micro-organismen de vezels (cellulose) omgezet in vetzuren die vervolgens in de bloedbaan worden opgenomen. 


Om het hoofdbestanddeel van hun energie beschikbaar te maken, zijn ze afhankelijk van cellulose fermenterende bacteriën. Als het paard meer suiker en zetmeel eet, dan dat de enzymen in staat zijn te verwerken, zullen resten van deze onverteerde voedingsstoffen doordringen tot het darmstelsel waar het fermenteren plaats vindt. Het aantal melkzuur bacteriën in dat gedeelte van de darm neemt dan toe en hiermee ook de zuurgraad. De microben die verantwoordelijk zijn voor de fermentatie van vezels, sterven door de verhoogde zuurgraad af en ook de darmwand wordt aangetast door de lage pH. De dood van de micro-organismen zorgt voor het vrijkomen van gifstoffen. Het paard maakt geen enzymen aan voor de vertering van cellulose. De vertering van vezels, wordt verricht door microben: triljoenen bacteriën en schimmels en protozoa (meer dan 400 soorten) zijn constant bezig met het afbreken van moeilijk verteerbaar plantenmateriaal. Het paard is zeer afhankelijk van de samenwerking met de microben. De microben zijn op hun beurt afhankelijk van het paard, dat hen een leefomgeving biedt. De micro-organismen kunnen alleen overleven en hun werk doen in een leefomgeving met een neutrale zuurgraad (pH 6,7).  

Wat zijn o.a. de gevolgen van een verstoorde spijsvertering?

- Staart- en Maneneczeem

- Mineralen tekort

- Natte mest

- Gewrichtsproblemen

- Spierproblemen

- Allergieën

Wat kun je hier aan doen?

Zorg ervoor dat je de darmflora gezond houdt. Dit kun je doen door je paard veel (het liefst biologisch gewonnen) structuurrijk kruidenhooi en stro te geven. Als krachtvoer adviseer ik EquiFyt of Agrobs paardenvoeding en verdeel dit over zoveel mogelijke porties per dag. Tevens adviseer ik voor elk paard en ander dier de Basis Fermenta en de Liquid For Life Herb Extract.

Klik op  EquiFyt paardenvoeding voor meer informatie

Klik op  Staart- en Maneneczeem voor meer informatie.

Klik op  Producten voor meer informatie.